İSTANBUL SAHNE PERDE FİLM
EĞLENCE YERLERİ ESNAF VE SANATKÂRLAR ODASI
EĞLENCE YERLERİ ESNAF VE SANATKÂRLAR ODASI
Sayı : 2020/136-39 Tarih : 21.09.2020
Konu : İlgili Kanunların Uygulanması Hk.
İSTANBUL İLİ ........................ İLÇE BELEDİYE BAŞKANLIĞI'NA
İstanbul Sahne Perde Film Eğlence Yerleri Esnaf ve Sanatkarlar Odamız, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 173 Devlet, Esnaf ve Sanatkârı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır. Amir hükmü gereği, Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları 5362 Sayılı kanunla kurulmuştur.
5362 Sayılı kanunun odalara vermiş olduğu görevlendirmede bizlerin ve buna bağlı olarak kurumların uyması gereken konular açıkça ifade edilmiştir.
1. Maddesi, Bu Kanunun amacı; esnaf ve sanatkârlar ile bunların yanlarında çalışanların meslekî ve teknik ihtiyaçlarını karşılamak, meslekî faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlerine uygun olarak gelişmelerini ve meslekî eğitimlerini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleriyle ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak, meslek disiplini ve ahlâkını korumak ve bu maksatla kurulan tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğindeki esnaf ve sanatkârlar odaları ile bu odaların üst kuruluşu olan birlik, federasyon ve Konfederasyonun çalışma usûl ve esaslarını düzenlemektir.
3. Maddesi Esnaf ve Sanatkarın tanımını yaparken,
Oda yönetim kurulunun görev ve yetkileri Başlığında 11. Madde,
f) Oda üyelerinin çalışma konularına giren hususlarda haklarını korumak için resmî ve özel kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunmak, üyelerinin meslekî menfaatlerini ilgilendiren konularda, adli ve idari yargı mercileri önünde oda başkanı marifetiyle odayı temsil etmek.
ı) Resmî ve özel merciler tarafından istenecek temsilciyi atamak ve görevlendirmek.
Resmî ve özel kuruluşlarla ilişkiler
Madde 13.Resmî ve özel kuruluşlarca, tacir ve sanayiciden meslekî faaliyetleri ile ilgili olarak istenilen ve 18.5.2004 tarihli ve 5174 sayılı Kanunun 26.ncı maddesinde öngörülen belgeler, esnaf ve sanatkârlar için mensup oldukları oda tarafından düzenlenir ve verilir.
Resmî makamlarca, esnaf ve sanatkârların meslekî faaliyetlerini ilgilendiren hususlarda alınacak kararlarda, ilgili odanın mütalaasından faydalanılır ve kurulacak komisyonlara oda temsilcisinin katılması zorunludur.
Belediyeler; ruhsat verebilmek için iş yeri açmak veya meslekî faaliyette bulunmak isteyen esnaf ve sanatkârlardan sicil tasdiknamesi ile üye olduklarına dair ilgili oda belgesini istemek zorundadırlar.
Kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, kamu iktisadi teşebbüsleri, esnaf ve sanatkâr kredi ve kefalet kooperatifleri ve bankalar oda üyeleri ile ilgili ruhsat, ihale ve kredi işlemlerinde üye olduklarına dair ilgili oda belgesini istemek zorundadırlar.
İstanbul Sahne Perde Film Eğlence Yerleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Ülkemizde kurulmuş tek Sanatçılar meslek odasıdır.
Bu nedenle Anayasa Madde 64- Devlet, sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur. Sanat eserlerinin ve sanatçının korunması, değerlendirilmesi, desteklenmesi ve sanat sevgisinin yayılması için gereken tedbirleri alır. Amir hükmü Kamu kurumlarını bağlar.
Yukarıda belirtilen Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve Kanunlarına her yurttaş ve tüm kurumlar uymak zorundadır. Belediyenizin şu ana kadar ilgili kanunların uygulamalarında eksiklikler olduğu gözlenmiştir.
İstanbul Avrasya’ın en büyük şehirlerinden biridir ve büyümeye devam etmektedir, İstanbul’un Kültür Sanat alanlarında gelişimi ve geleceğinin kararları alınırken tüm sanatçıların bağlı olduğu ülkemizde kurulu tek sanatçılar odasını yok saymak ve görüşünü almamak kültür ve sanatta hem gerçek gelişim ön görüsünden uzağa düşmektir ki bu görüşü almak aynı zamanda yasal zorunluluktur.
Yukarıda belirtilen ilgili eksikliklerin giderilmesi yönünde, gereğini arz ederiz.
Saygılarımızla